Tips & råd om allt du behöver för att skapa en tryggmiljö för din nya valp.

Längtar du till dagen då du får hem din valp? Den första tiden med valpen handlar om att skapa trygghet och ge valpen rätt förutsättningar att komma till ro i det nya hemmet. Därför är det viktigt att veta alla tips och knep som kan valpen kan tänkas behöva för att trivas i sitt nya hem. 

1. Valpens nya matplats

keramikskål för valp

Valpskålen från Trixie är både snygg och praktisk gjord av keramik med gummibotten så att den inte glider iväg på golvet för den hungriga valpen. Den är prisvärd och en fin grå färg hundskål. Köp här.

2. Öva på hundpromenad med Valphalsband & sele

valphalsband

Valphalsband som lämpar sig bra för den första tiden när halsband skall kopplas av och på vid promenad träning. Har ett knäppe och är justerbart för olika halsstorlekar, smidigt! Finns i flera färger med matchande koppel här.

valpsele

En sele kan vara bättre för hunden eftersom det minskar belastning på valpens nacke. För den som föredrar selar så har Trixie designat en sele med tillhörande koppel i fina färger. Selen har ett mjuk nät material som skyddar från valpen från skav. Köp här.

3. Träna på hundpromenader med valpkoppel

valpkoppel i rep

Punkt tre hör ihop med punkt två. Redan dom första veckorna skall valpen lära sig att gå i koppel. Även fast man inte ska gå långa promenader med en valp så kan det ändå vara bra att ha koppel tillsammans med halsband ute på gräsmattan vid träning av rumsrenhet. Så din valp blir bekväm med att ha på sig det när det är dags för den allra första hundpromenaden. Kika här.

4. Ge en trygg sovplats till valpen 

rund valpsäng

För att skapa extra trygghet den första tiden med din lilla valp så är denna runda hundsäng utformad för att ge denna trygghet. De upphöjda mjuka kanterna blir som en inringad mur vilket är perfekt för valpen som gärna kurar ihop sig. Valpen är van att sova så tillsammans med sina valpsyskon. Finns i flera färger & modeller här.

5. Gosiga valpfiltar för mysiga stunder

valpfilt

När du skall hämta hem valpen så kan det vara bra att hämta hem valpen i en gosig filt med din lukt på. Så lägg gärna filten i sängen några dagar innan valpens hemkomst. Det gör att din valp vänjer sig lättare vid din lukt och du blir direkt valpens trygghet. Passar även bra att lägga i hundsängen som ger extra värme och viloplats till valpen. I mjukt flecematerial.  Finns i flera färger här.

6. Två valpleksaker du behöver den första tiden

bitring till valp

De första månaderna kliar valpens tänder då precis som människor det växer ifrån sina mjölktänder. Därför kan en tuggleksak för valp vara bra att ha nära till hands så den istället tuggar på tuggleksaken för en dyrbar sak i hemmet. Finns att köpa här.

hundben

Den mjuka leksaken är bra för valpen eftersom den är van att snutta på sin hundmamma. Detta är vanligare bland vissa raser och ger valpen samma trygghet att fortsätta snutta även i det nya långvariga hemmet. Detta hundgosedjur passar även bra för dom första dragkamperna innan valpens riktiga hundtänder har vuxit ut och ett dragkampsrep lämpar sig bättre. Mjukt hundben för valpen finns här.

7. Ge valpen extra trygghet med en valphage

valphage

Att ha en valphage nära till hands ger faktiskt valpen trygghet den första tiden då större ytor kan göra valpen osäker. Man glömmer lätt bort att allt för den lilla hundvalpen är stort i början med mycket nya intryck. Viktigt att tänka på är att den oftast kommer från mindre små miljöer tillsammans med sina valpsyskon och hundmamman. Denna valphage lämpar sig även bra för ensamhetsträning. Finns här.

8. Träna valpen på att bli rumsren direkt vid hemkomst

valpmatta

Redan från dag ett skall man börja träna valpen på att bli rumsren. Det kan därför bli många turer ut och in de första veckorna. Ett bra först steg kan vara att införskaffa sig valp mattor som man lägger vid ytterdörren som lär valpen att kissa på tills den blivit helt rumsren. Besvärar en del onödiga kissfläckar på mattor som valpen gärna avgör sina behov på. Praktiskt skydd. Finns här.

Vill du ha mer tips & råd? – Guide för den frusna hunden där vi listar dom bästa hundtäckena på marknaden för både höst och vinter. Läs mer här.